Аннотация
Представлены результаты анализа научных публикаций, послуживших научно-методической основой для разработки син-
биотических биологически активных пищевых добавок («Реутери ЭКОлаб» и «Реутерин ЭКОлаб»), содержащих лакто-
бактерии L. reuteri (штамм В-9448 ВКПМ), суспендированные в кокосовом масле МСТ в концентрации 4 х 108 КОЕ/мл. Для
этого вида лактобациллы установлено прямое стимулирующее воздействии на иммунные механизмы макроорганизма, а
метаболиты её жизнедеятельности в желудочно-кишечном тракте оказывают губительное действие на патогенные диа-
реегенные микроорганизмы (кокков, бацилл, грибов, дрожжей и простейших). L. reuteri вырабатывают уникальные противо-
микробные соединения: реутерин (β-гидроксипропионовый альдегид), реутерициклин (тетрамовую кислоту), реутерицин-6
(бактериоцин), обладающие широким спектром активности. Инновационный формат выпуска в жидкой форме позволяет
сохранять и транспортировать жизнеспособные бактерии в разные отделы желудочно-кишечного тракта. Масляная ос-
нова МСТ характеризуется содержанием среднецепочечных триглицеридов, легко усваиваемых клетками кишечника; она
поддерживает активный рост лактобактерий и других представителей нормофлоры в кишечнике.
Annotation
The article presents the results of the analysis of scientific publications that served as the scientific and methodological basis for the
development of synbiotic biologically active food additives («Reuteri ECOlab» and «Reuterin ECOlab») containing lactobacilli L.
reuteri (strain B-9448 VKPM), suspended in coconut oil MCT at a concentration of 4 x 108 CFU/ml. This type of lactobacillus has
been shown to have a direct stimulating effect on the immune mechanisms of the macroorganism, and the metabolites of its vital activity
in the gastrointestinal tract have a detrimental effect on pathogenic diarrheagenic microorganisms (cocci, bacilli, fungi, yeast and
protozoa). L. reuteri produces unique antimicrobial compounds: reuterin (β-hydroxypropionic aldehyde), reutericyclin (tetramic acid),
reutericin-6 (bacteriocin), which have a broad spectrum of activity. The innovative format of release in liquid form allows preserving
and transporting viable bacteria to different parts of the gastrointestinal tract. The MCT oil base is characterized by the content of
medium-chain triglycerides, easily absorbed by intestinal cells; it supports the active growth of lactobacilli and other representatives
of normal flora in the intestine.
Key words: biologically active food supplements; Reuteri ECOlab; Reuterin ECOlab; Lactobacillus reuteri; MCT coconut oil;
production technology
Список литературы
Л И Т Е РАТ У РА ( п п . 2 , 4 — 6 с м . R E F E R E N C E S )
1. Волкова Н.И., Ганенко Л.А., Головин С.Н. Роль микробиоты ки-
шечника в развитии ожирения и его метаболического профиля (Ч.
II). Медицинский вестник Северного Кавказа. 2019; 14(2): 391–396
3. Вулгарис-Медикал. Наш тест пробиотика Lactobacillus gasseri
(электронный ресурс)
7. Захарова И.Н., Бережная И.В., Кучина А.Е., Дедикова О.В. Проби-
отик Lactobacillus reuteri DSM 17938: что известно о нем сегодня?
Медицинский совет. 2019; 17: 236-242
8. Пашутина Е.Н., Киселева В.А. Биотерапевтические свойства рода
Lactobacillus и применение L. reuteri входящих в составе био-
логически активной добавки «РЕУТЕРИН-ЭКОлаб». Известия
ГГТУ. Медицина, фармация. 2023; 3: 19-23.Doi: https://doi.org/10.
51620/2687-1521-2023-3-15-19-23.
9. Раскошная Т.А., Семенихина В.Ф., Рожкова И.В., Бегунова А.В.
Конструирование питательной среды для культивирования проби-
отического микроорганизма Lactobacillus reuteri. Молочная промышленность. 2015; 4: 26-27.
10. Раскошная Т.А., Семенихина В.Ф., Рожкова И.В., Бегунова А.В.
Разработка питательной среды и режимов культивирования Lactobacillus
reuteri для получения бактериального конфцентрата. Тех-
ника и технология пищевых производств. 2016; 42 (3): 56-62
11. Холодков С.В., Безродный С.Л., Киселева В.А., Помазанов В.В.
Технология конструирования биологически активной добавки на
основе Lactobacillus reuteri. Известия ГГТУ. Медицина, фармация.
2021; 3: 69-73
12. Помазанов В.В., Марданлы С.Г., Киселева В.А. и др. Биологиче-
ски активные добавки. Разработка и маркетинг. Известия ГГТУ.
Медицина, фармация. 2020; 4: 247-255
13. Помазанов В.В., Марданлы С.Г., Борисов В.Ю. Экологическая ла-
боратория – Ваша домашняя аптечка растительных настоек, сиро-
пов и масел. Владимир: «Транзит-ИКС», 2012.
14. Электронный ресурс АО «ЭКОлаб». Продукция. Биологически
активные добавки (БАДы). Для ЖКТ [Electronic resource of JSC
«ECOlab».
R E F E R E NC E S
1. Volkova N.I., Ganenko L.A., Golovin S.N. The role of intestinal microbiota
in the development of obesity and its metabolic profile (Part II).
Medicinskij vestnik Severnogo Kavkaza. 2019; 14(2): 391–396. Doi:
10.14300/mnnc.2019.14098. (in Russian)
2. Dempsey E., Corr S.C. Lactobacillus spp. for Gastrointestinal Health:
Current and Future Perspectives. Front Immunol. 2022 Apr 6; 13:
840245. Doi: 10.3389/fimmu.2022.840245.
3. Vulgaris-Medical. Our test of probiotic Lactobacillus gasseri (electronic
resource) Available on: https://www.vulgaris-medical.com/ru/
nutrition/probiotique/lactobacillus/ gasseri-avis. (in Russian)
4. Oh N.S., Lee J.Y., Kim Y.T., Kim S.H., Lee J.H. Cancer-protective
effect of a synbiotic combination between Lactobacillus gasseri 505
and a Cudrania tricuspidata leaf extract on colitis-associated colorectal
cancer. Gut Microbes. 2020 (Nov, 9); 12(1): 1785803. Doi: 10.1080/
19490976.2020.1785803.
5. Ganzle M.G. Reutericyclin: biological activity, mode of action, and potential
applications. Appl Microbiol Biotechnology 2004; 64: 326-332.
6. Mota M.J., Lopes R.P., Sousa S. et al, Lactobacillus reuteri growth and
fermentation under high pressure towards the production of 1,3-propanediol.
Food Res Int. 2018(Nov); 113: 424-432. doi: 10.1016/j.
foodres.2018.07.034.
7. Zakharova I.N., Berezhnaya I.V., Kuchina A.E., Dedikova O.V. Probiotic
Lactobacillus reuteri DSM 17938: what is known about it today?
Medicinskij sovet. 2019; 17: 236-242. Doi: 10.21518/2079-701Х-
2019-17-236-242. (in Russian)
8. Pashutina E.N., Kiseleva V.A. Biotherapeutic properties of р. lactobacillus
and the use of l. reuteri included in the dietary supplement
«REUTERIN-EKOlab». Izvestiya GGTU. Meditsina, farmatsiya. 2023;
3: 19-23 (in Russ.)]. Doi: https://doi.org/10. 51620/2687-1521-2023-3-
15-19-23. (in Russian)
9. Raskoshnaya T.A., Semenikhina V.F., Rozhkova I.V., Begunova A.V.
Engineering of Growth Medium for Probiotic Lactobacillus reuteri
Cultivation. Molochnaya promyshlennost’. 2015; 4: 26-27. (in Russian)
10. Raskoshnaya T.A., Semenikhina V.F., Rozhkova I.V., Begunova A.V.
Development of nutrient medium and cultivation regimes of Lactobacillus
reuteri for bacterial concentrate production. Food Processing:
Techniques and Technology. 2016; 42(3): 56-62. (in Russian)
11. Kholodkov S.V., Bezrodny S.L., Kiseleva V.A., Pomazanov V.V. Technology
for designing biologically active supplement based on Lactobacillus
reuteri. Izvestiya GGTU. Meditsina, farmatsiya. 2021; 3: 69-73.
(in Russian)
12. Pomazanov V.V., Mardanly S.G., Kiseleva V.A. et al. Biologically active
additives. Development and marketing. Izvestiya GGTU. Meditsina,
farmatsiya. 2020; 4: 247-255.
13. Pomazanov V.V., Mardanly S.G., Borisov V.Yu. Ecological laboratory
– your home medicine cabinet of herbal tinctures, syrups and oils.
Vladimir: «Transit-IKS», 2012. (in Russian)
14. Products. Biologically active additives (BAA). For the gastrointestinal
tract. Available on: https://ekolab.ru/catalog/ lekarstva-i-bady/
sprei1841. (in Russian)